VORES SKIB

"One day we will be living in a boat like this"
HOME              COME ON BOARD             THE JOURNEY                 NEWS                 ART-WORK                    HISTORY                CONTACT
APRIL 2013
Lidt om Rügen
Rügen, der har 800 km kystlinie er et amt
..mere overraskende er det at øen består af 38 kommuner ! Det kunne godt kalde på en kommunesammenlægning.

Vi skal bo på den østlige side af øen hvor de 3 eksklusive bade-og kurbyer Sellin, Bintz og Sassnitz ligger.
Vendertogter ca. 1100-1185
I det meste af 1100-tallet spillede krige mod de overvejende hedenske såkaldte vendere på Østersøens sydkyst en hovedrolle i dansk udenrigspolitik. I indre svaghedsperioder angreb, plyndrede og koloniserede venderne danske kystområder. Den indre magtkonsolidering i anden halvdel af 1100-tallet betød, at danskerne gradvis kunne gå over til modangreb og erobringer, indtil de i 1185 havde sikret sig overherredømmet over hele det vendiske område.
Tidlige vendertogter
Allerede i slutningen af 1000-tallet førte Erik Ejegod krige i Venden, formentlig for at bekæmpe de hedenske sørøvere. I 1108 deltog kong Niels i planlægningen af et togt mod venderne under ledelse af ærkebiskoppen af Magdeburg. Deltagerne blev tildelt de samme åndelige privilegier som deltagere i korstog til Det Hellige Land. Vi ved dog ikke, om togtet blev gennemført. Niels og hertug Knud Lavard stod i 1120'erne for flere angreb mod venderne, men i de næste årtier lå de danske krigshandlinger i Venden stort set stille, mens vendernes angreb på Danmark blev en større og større plage. Et enkelt togt fra denne periode skal alligevel fremhæves. I 1147 opfordrede paven for første og eneste gang til at føre korstog imod venderne. De to stridende danske konger Sven Grathe og Knud Magnussen bilagde derfor deres kampe for i fællesskab at drage på korstog. Danskerne var dog svækkede af intern uro og måtte drage hjemad efter de første militære nederlag.
Venderne bliver besejret
Først omkring 1160 blev det danske engagement i Venden for alvor genoptaget under ledelse af biskop Absalon og Valdemar den Store, som i 1157 var blevet enekonge i Danmark. Togterne blev på én gang ført i alliance og konkurrence med den saksiske hertug Henrik Løve, der ligesom danskerne havde interesse i at udbrede både kristendom og egne landområder. Højdepunktet blev nået i 1168 med erobringen af vendernes religiøse hovedsæde Arkona på Rügen og ødelæggelsen af gudestøtten Svantevit. Efter Valdemar den Stores død i 1182 fortsatte Knud 6 togterne. I 1185 vandt han den endelige sejr over venderfyrsten Bugislav og kunne derefter antage titlen "de venders fyrste" en titel som er blevet båret af danske regenter helt frem til 1972.

Vi skal naturligvis se Arkona - Vendernes berømte borg.
Danskerne forsøgte masser af gange op gennem 1100 tallet at nedkæmpe Venderne og det lykkedes tilsidst og den firhovede Svantevit som de tilbad blev ødelagt men kan se i kopi idag.
Vi skal også se verdens længste hus
Hitler opfandt sådan set masseturismen da han byggede dette feriehotel som skulle bruges af hans officerer når de skulle have tiltrængt hvil fra krigens strabadser.
Vi skal også se den runde by, eller "Den hvide by" som den også kaldes
Vi skal se hyggelige små fiskerlejrer
Vi skal se den gamle fiskerby Vitt, der ligger næsten uberørt fra 1800 tallet og nede på havnen skal vi smage deres version af Sol over Gudhjem
Vi skal ind og se Oceaneum
Vi skal se gamle borge og smukke strande og kridtklinter
...måske skal vi også ned i en ubåd fra WW2
Vejret er jo godt nok indenfor men der er pivkoldt ude....
Hvem dælen er det der har gang i noget her?
Det er ude på terassen hvor der gnavet op/ned gennem gummimåtte og terassebrædder der er så hårde at man knap kan save i dem.
Hullet er knap 1 cm bred
01.04 - 3 rådyr kom lige ned gennem haven da vi sad og spiste - de skulle også spise men det var nede på marken.
31.03.2013
Måtte have fat i vagtlægen da mit Rosen var brudt op igen og så måtte vi ind og hente penecellin

01.04.2013
Bo er flyttet hjemmefra  -  igen

04.04.2013
STORT TILLYKKE TIL BO
27 år ung :)

09.04.2013
Mor/Farmor/svigermor
Inga Elfrida Hansen
er død

Efter mange års sygdom er mor stille sovet ind.
Hun blev 89 år
Begravelse lørdag fra Øsby Kirke

13.04.2013
Mor fik en flot begravelse og så var der en præst der med et glimt i øjet fik flettet anokdoter om hendes liv ind i sin tale.

ÆRE VÆRE MORS MINDE
Det tyske NDR Tv station har lavet denne udsendelse om Rügen
Jeg har iøvrigt lige lukket virksomheden
29 år som selvstændig er slut og jeg har nu startet uddannelsen til efterlønner og pensionist
Svantevit
MERE VI SIKKERT SKAL SE
Man sprang sommeren over...og er gået direkte til efterårspløjningen
NYT NYT NYT !!!!!!!!!!!!  SE BILLEDER FRA HOTELLET
Klik på billedet, de åbner i et nyt vindue.
Konen fik forårsfornemmelser og gik ud og vaskede bil......den blev da også meget fin men en time senere så sneede det
Farfar, Farmor og los kids
Mor er nu sammen med far igen som hun nåede at fejre Diamantbryllup med.

ØSBY KIRKE
Imorgen d. 13.04.2013 skal mor begraves og det sker fra Øsby Kirke, hvor familiegravstedet er.
Øsby kirke er en meget stor og flot landsbykirke og kan ses næsten overalt fra på Haderslev Næs.
Mor stedes til hvile ved siden af far, hvis gravsted i kan se på billedet herunder og til højre for ham ligger mine bedsteforældre Caroline og Jeppe Hansen og min bror Knud Hansen.
På en mindesten ved siden af kirken over faldne i 1. Verdenskrig 1914-18 kan man se navnene på Bedstefar 2 brødre. Peter og Iver Hansen.
De var begge på østefronten. Bedstefra var i Frankrig, både ved Verdun og Somme, hvor der var over 1,5 mill. faldne, men han kom hjem.
Mors kiste
En smuk og enkel begravelse helt i mors ånd.
PUK, hendes spejdernavn, som hun jo altid blev kaldt blev en stor del af præstens tale som omfattede nogle af hendes mest spøjse påfund.
F.eks dengang hun kørte fra politiet og blev meget overrasket da de fulgte efter hende helt ind i gården med udrykning. "Pjat med jer" sagde hun da de sagde at hun havde kørt for hurtig. "Jeg ville jo bare se og komme væk i en fart da i kom med udrykning, så jeg ikke kørte ivejen for jer"
Eller da hun kogte mad i en gruekedel og hældte det på mælkejunger og kørte det ud til 700 sultne spejdere i en lejr ved Tørring. "Det var jo nok ikke gået idag" sagde præsten med et smil.
Mor var en ildsjæl der altid var igang med at hjælpe andre. F.eks lavede hun en aftale med Mødrehjælpen, de hjalp unge piger der var "kommet galt afsted". Så det meste af vores barndom var vi omgivet af stuepiger og kokkepiger med stor mave (og troede vel efterhånden at de skulle se sådan ud)
Efter mange år i spejderlivet fortsatte hun sit arbejde i Sct. Georges Gilderne med indsamlinger til trængende. Jeg kan huske at vi kørte rundt i haderslev og uddelte julepakker i de små skumle gader. Hun var også i en årerække besøgsven. Altid igang med at hjælpe og gøre en forskel.
ÆRET VÆRE HENDES MINDE


48 ÅR SIDEN !

Ude på kirkegården kom der en  og gav mig hånden og sagde:
"Det er 48 år siden"
Det var Hans Jacob Simonsen fra Flovtgård. Han var en af dem jeg legede mest med. Han påstår godt nok at jeg tævede ham på vej hjem fra skole men det er noget sludder.
Jeg sagde til Annie-Mari at Hans Jacob og jeg legede utroligt meget cowboys og indianer "ja" sagde Hans Jacob "og vi var rigtig goe til det"

Hans Jacobs storebror, Bjørn var en værre vildbasse men en af dem vi mindre knægte så op til, han endte så vidt jeg ved i Texas, USA, hvor han opbyggede en supermarkedskæde.

Hans Jacobs far var Folketingsmand i en årerække også Landstingsmand.
Hans mor var af samme type som min mor, der skulle hele tiden ske noget og det kræver altså lidt mod i slutningen af 50èrne at male gården PINK !!!

Hans Jacob ses på billedet til venstre til en ungdomsfest hos os på Solbækgård, han sidder og kigger op i kameraet.
Bemærk iøvrigt hvor pænt klædt unge mennesker var til fest dengang.


På billedet ses:
For enden af bordet: Jørgen Nielsen fra Årø, vi gik i klasser sammen. Til højre for ham: Eva Goth, en jeg gik i klasse med og filmede lidt med. Derefter: Hansen selv. Den næste er Thorsen, jeg husker ikke hendes fornavn, hun blev vist flyveleder. Næste er Vagn "Vagge" Olsen, der er død. Her foran til venstre som sagt Hans Jacob og ved siden af ham sidder Anne Marie Bohsen, der blev journalist og vist stadig bor i Vojens. Jeg besøgte hende da jeg lavede mindeudsttilling for Finn Lorentzen på Harmonien, da skrev hun pressemeddelser for mig. Den næste er Diens..han var fra den anden side af fjorden og jeg husker ikke efternavn.


Gamle billeder

Jeg spurgte Preben om jeg måtte låne de gamle fotoalbum så jeg kunne digitalisere dem på min store scanner men dem havde mor ifølge Preben været hård ved. Jeg ville ellers gerne have haft de gamle billeder fra gården men det var da heldigt at de billeder jeg er med på ikke var smidt ud.

Til venstre et billede fra Årøsund

Oldemor Caroline Hansen, Ams og Kaj kigger billeder.
Sejlerfolket er altid brune (ps: se min dejlige smukke kone)
Ams med svigermor
Mor med svigerdatter
Far sidder lige og får en "Farfar" i vores hus i Hørning.
Nej vi havde ikke normalt så mange blomster men det var dagen før vores bryllup, som jo blev fejret hjemme hos os selv.
Brudepar 1943
Mor og Far foran gården
Smuk og enkel brudekjole
15.04.13
Vipstjerten er ankommet
Denne herlige lille fugl er efter at have tilbragt vinteren i Spanien eller Nordafrika vendt tilbage.
Nu er jeg spændt om det er den fra sidste år som sad pænt og ventede og når jeg så kørte op og slog græs på vore marker så fulgte den efter og gik og pillede i det nyslåede græs.
Asta Nielsen (11 September 1881 - 24 May 1972), was a  danish actress who was one of the most popular leading ladies of the 1910s and one of the first international mowie stars.  Seventy of Nielsen's 74 films were made in germany where she was known simply as Die Asta (The Asta).

Som international film star så fulgte hun også tidens trend og byggede sommerhus på det mondæne Rügen.
Hendes hus - Karusel - står der stadig og besøges af mange tusinder hvert år
Det var nu ikke på selve Rügen de interlektuelle samledes men på den bilfri Hiddensee på vestsiden af øen.
Øen er stadig bilfri og man kommer derover fra Schaprode. Øen er iøvrigt en selstændig kommune.
Asta Nielsen på dørtrinnet til huset
Uhaaa hvor dristig Asta Nielsen var :)
(mange af hendes film var iøvrigt  censureret i USA grundet hendes erotiske dansetrin og flagrende gevandter - men der er jo stadig masser af BIP lyde på alt fra det stadig puritanske USA)
På det flotte hotel Hitthim i Vitte midt på øen ser tiden også ud til at være gået helt i stå.
Den første efterårsstorm i 2013
Vi har solgt Kermit
Den er også kendt som Seat Arosa. Vi købte bilen fra ny d. 19 maj 1999 - den er altså 14 år gammel og den har ikke en rustplet, da den hørte til en serie de byggede i ren alumiun.
205.000 km kørte den og de sidste 3-4 år stod den ofte hele vinteren pakket ind i sne om kom først ud og køre til forår igen.
Der var også et par år hvor Bo troede at det var hans bil . :)