Dalkilde Avis

December 2013
August 2013
"One day we will be living on this boat"
HOME              COME ON BOARD             VORES REJSER                NEWS                 ART-WORK                    HISTORY                CONTACT
HOME              COME ON BOARD             VORES BLOG                NEWS                 ART-WORK                    HISTORY                CONTACT
HOME              COME ON BOARD             VORES BLOG                NEWS                 ART-WORK                    HISTORY                CONTACT
LINK TIL DE STEDER VE BESØGTE PÅ VORES MINIFERIE 26-29 AUGUST 2013
Annie-Mari og Kaj ønsker familie og venner en god advent, en dejlig jul og et godt nytår.
Vi glæder os til at fejre julen med de unge mennesker her på Dalkildegård.
Vores mini-ferie kom til at strække sig over 4 dage. Klik på link ovenfor til de byer vi besøgte på turen.
Advent og adventskrans

Advent betyder "Adventus Domini", dvs. "Herrens komme". Herren, der sigtes til er naturligvis Jesus
Adventstiden er det kirkelige nytår, og oprindeligt tænkt som en faste- og bodstid.

Violette adventskranse
Ligesom juletræet har adventskransen sine rødder i Tyskland, og kom til Danmark i tiden omkring Første Verdenskrig. Den fandtes først i Sønderjylland, og blev rigtig udbredt og populær i løbet af 30´erne og 40´erne. Da violet er den liturgiske bodsfarve i den katolske kirke, har violet været anvendt som farve til kransens pynt.

Et godt tegn på, at den havde vundet udbredelse er, at skikken da var så kendt, at den kunne komme på julemærkerne. Det første julemærke efter Anden Verdenskrig havde netop adventskransen som motiv. Efter besættelsen havde lysene en helt særlig betydning, - at man herhjemme gav den hvide lys og røde bånd - de nationale farver - har utvivlsomt også bidraget til dens succes


BODIL kostede en ødelagt arm og badekabine
De skulle have leveret den nye badekabine i tirsdags men de kom med en stor sættervogn og holdt oppe på Lundumhedevej og måtte køre igen - så kom de igen idag - 5. dec - og han læssede den af foran døren her kl. 9.00
Men på grund af stormen måtte jeg jo have den ind og jeg havde forstillet mig at jeg kunne tage kasse for kasse- MEN- jeg kunne jo ikke vide at de vejede over 100 kilo hver og så kunne de ikke holde balancen og så væltede lortet ned over mig, ødelagt arm :)....men da jeg havde siddet og haft ondt af mig selv et stykke tid måtte jeg jo ud i regnvejret igen og bøvle de tunge kasser ind...hvor meget der er gået i stykker ved jeg ikke da jeg stadig har ondt af mig selv....:(
Vores dejlige lillle jule-hygge-nygge-tøs har været hjemme og pynte op til jul. Tingene skal hænge på deres rigtige plads så den slags kan ikke overlades til hendes gamle rodehoved af en far :)
Lidt om min slægt ............
Nu da jeg er skadet, det stormer og jeg har ondt af mig selv, faldt jeg over et program hvor man meget nemt kan bladre i KIRKEBØGER.
Jeg tænkte at jeg da lige ville kigge, jeg have et par gange været inde på landsdelsarkiverne men de er meget tunge at arbejde med.

Jeg er fra en lille by ude på Haderselv Næs der hedder Flovt, før i tiden hed den FLAUTH..og så gik jagten igang.
Det er fødegården, Solbækgård, under l og a i bynavnet Flauth. kortet er fra 1880.

Når mange går igang bliver de overrasket over hvad der forfædre har rodet sig ud i men da jeg er ud af bondeslægt så ventede der nok ikke de store ting.
Desværre kan jeg ikke vise ret meget fra fødegården da min storebror mener det er ham der har eneret på familiens fotoalbums efter mor døde.

Men her ved siden af er Solbækgård, ca 1953. jeg til venstre og mor til højre.
Gården havde været fuld 4-længet og stråtækt. Mathias Hansen D.1 væltede stuehuset og byggede et nyt. Senere væltede dele af laderne i orkanen 1872 og en ny mindre blev bygget først med bliktag, siden med eternit. I slutningen af 50èrne brændte denne lade og store dele af den fløj der støder op til den (jeg husker godt branden). Nyt blev bygget op nu med eternittag og stuehuset fik tagstene skiftet ud med skiffertag, kvisten var bygget på i 1942, da far overtog gården. Huset til højre for stuehuset var ud over vaskehus og hønsehus og rullestue på loftet også bolig for den gifte forkarl, samt 2 karle. Fodermesteren havde sin egen bolig den er ikke med på billedet. Stue-og køkkenpiger boede inde i huset. Ovenpå residerede bedstefar og ikke mindst bedstemor. De havde deres egen meget store(og altid velholdte) køkkenhave. (ikke med på billedet)
Bedstemor, Caroline Hansen, i lejligheden ovenpå hvor hun boede i 45 år !!
Vi drenge kom meget deroppe og spillede Sorte Per (og fik kage og saftevand) om aftenen.

MIA
bemærk juleklokken :)

Min familie stammer fra denne gård i Hajstrup (som man er ved renovere) min Tip Oldefar Jep hansen er barnefødt her men køber gården i Flovt og det er sket før 1840, da deres søn, Mathias, står opført som født i Flovt

Det var naturligvis ikke svært at finde mig selv eller min far der er født i 1914
Kaj Johannes Hansen   1948

Mathias Hansen   1914

Jeppe Hansen   1880
Det var heller ikke så svært at finde min Oldefar

Mathias Hansen, han er født 1840

Men undervejs i søgningen af ham blev det lidt sjovt.

Det viser sig at vi har haft en gammel HOREBUK i familien  :)

Han var som sagt født i i 1840 og blev gift med Anne Elisabeth og med hende fik han 2 børn

Anne Hansen født 1879
og min bedstefar Jeppe Hansen født 1880

Jeg har så ikke undersøgt om hvad der skete med Anne Elisabeth men jeg kan konstatere at i 1893 har den gamle Mathias fået sig en ny kone der hedder Malene og med hende får han også 2 børn

Jens Peter Hansen født 1893
Iver Hansen født 1895 - da var Mathias Hansen altså 55 år !!!!!

Altså halvbrødre til min bedstefar

ALLE 3 bliver i 1914 indkaldt til den tyske hær (sønderjylland var tysk dengang)
Min bedstefar var da 34 og havde overtaget gården
efter den gamle horebuk Mathias Hansen, så det blev min bedstemor der kom til at stå for gården.
Allerede i 1915 fik hun tildelt 10 russiske krigsfanger til at hjælpe på gården.

Jens Peter og Iver faldt begge i Rusland min bedstefar var i frankrig og var med de værste steder Somme og Verdun men kom hjem med livet i behold men krigen talte han aldrig om siden.

Hans 2 halvbrødre står på mindesmærket på Øsby Kirkegård samt på den store mindemur i Marselis slotspark i Århus.På billedet her fra min konfirmation ses begge grene af familien.

Til venstre min far, Mathias Hansen (d.2.)
I lænestolen Jørgen Ludvig Hansen, som boede på gården i Hajstrup. Hans bedstefar, Hans Hansen der var storebror til Jep Hansen, havde fået gården og ført den videre.
Far og Jørgen var fætre og de kom meget sammen.

Ud over konfirmanden er dte efternøleren, lillebror Preben, min mor Inga, Inger hansen, Jørgens kone og grand old bedstemor Caroline Hansen.

PS. Bemærk tapetet, det var sidste nye skrig i 1962 og så skulle min mor jo have det op, jeg tror ikke det var alle der mente at det passede i "den fine stue"
Herunder et lille udsnit af de mange screen-cap jeg har taget og som lægger til grund for nedenstående stamtræ
Men som sagt er jeg nået tilbage til 1840 men kirkebøgerne går helt tilbage til 1650 så der er nok at tage fat på men det bliver sværere nu for mange af de præster eller degne der har ført bøgerne ser ud til at have sippet af altervinen...de skriver som hø og hakkelse.
Det går fint med at finde det men omkring 1690 og tidligere så er det rene hiroglyffer

Men herunder er en lille del af mit/vores anetræ
Bo Hansen- Mia Hansen
I
I
Kaj Johannes Hansen - 1948
Annie-Mari Ebbesen Sørensen - 1952
I
I
Min far og Mor
Mathias Hansen - 1914
Inga Elfrida Hansen - 1924
I
I
Min Bedstefar og Bedstemor
Jeppe Hansen - 1880
Caroline Catharine Hansen - 1889
I
I
Min Oldefar og Oldemor
Mathias Hansen - 1840
Anne Elisabeth Hansen - ?
Papoldemor
Malene Hansen
I
I
Min Tip Oldefar og Tip Oldemor
Jep Hansen - 1802
Voldborg Hansen - 1807
I
I
Min Tip-Tip Oldefar og Tip-Tip Oldemor
Hans Madsen Hansen - 1769
Sidsel Marie Hansen - 1769
I
I
Min Tip-Tip-Tip Oldefar og Tip-Tip-Tip Oldemor
Laurits Hansen - 1727
Anne Hansen - ?
I
I
Min Tip-Tip-Tip-Tip Oldefar og Tip-Tip-Tip-Tip Oldemor
Nis Hansen - (konfirmeret 1709)
Cathrine Hansen - ?Her fra 1690 - ja, jeg kan ihvertfald ikke læse det men det er der måske andre der kan.
Måske skulle man engang kaste sig lidt mere over det her og se om man kan finde nogle spændende historier gemt i anetræet. Jeg kan se at flere af pigerne fra de forskellige ægteskaber blev gift og bosatte sig på Årø. Jeg gik iøvrigt i klasse med og sad sammen med Jørgen Nielsen fra Årø, hvis far man far kaldte sin halvfætter.....måske skulle vi en sommerdag lægge en af vores ture til Årø, så kan vi også se på en af danmarks bedste vinbønders produkter og måske banke på og se om Jørgen har det godt.
Julen sniger sig ind på os...
Et af årets højdepunkter var da vi fandt Lille Rosenvold.
Aldrig før har så mange i så mange år jagtet rundt for at finde et lille bindingsværkshus.
Men vi fandt det og vi vil ønske Bente, Palle og Lille Rosenvold en glædelig jul (forhåbentlig i snedrys) og et godt nytår - SE MERE HER
Ikke mere til den dame.....
Aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii hvor ondt !!!!!
Min mor skrev jo dagbog om mig i mine 3 første år........og hvad ser jeg ????
For lille
til at komme med ind til juletræet !!??????   må jeg lige være her ?
Jeg var jo 2 måneder og 5 dage og så bliver jeg låst ude, tror fanden jeg var så meget syg dengang og stort set lå i ilttelt hele tiden.

...og hende silden fra Horsens, Karen, der var min barnepige, gav mig en voksdugshund ???? - og en rangle fra mine forældre !!! wrælllll og mig der havde ønsket mig en Playstation
Et andet af årets højdepunkter var vores miniferie på Strandhotel Glücksburg
Se mere på dette link

Et andet af årets højdepunkter var at Bo "gav os lov til" at møde Anne - :)
Tåbelige drenge - her i 1950. Johanne var kogekone og gift med Forkarl Anders. Silden fra Horsens, Karen, er ikke løbet af pladsen endnu men passer stadig på os.
Et andet højdepunkt var vores tur til Schwerin hvor vi bl.a så Torneroseslottet
Se mere om turen her

Min arm er stadig kvæstet så konen har ansat sin egen Handymand
Martin er jo i New Sealand og jeg ved godt at der er sommer og dejlige strande dernede men derfor vil jeg alligevel lige huske dig på at du skal komme hjem til jul
Berømte Seebrücke i Sellin
Vores forårstur til Rügen hvor vi boede på Travel Charme Hotel i Sellin var også et af årets højdepunkter
SE MERE HER
Julemanden er på vej !!
Han er sidst set ved den franske Riviera.
Juletræet med sin pynt venter på vi får begyndt...
Juletræet kom først til danmark i 1808 og blev tændt på Holsteinborg Gods på sydsjælland. Godset var iøvrigt H.C.Andersens andet hjem.
Julen havde en helt særlig plads i H.C. Andersens hjerte, og han har fastholdt erindringen om den - både i nogle af eventyrene, og i sin dagbog. Af og til har digterens juleaftener været lidt triste, som da han i 1845 sad mutters alene juleaften på et hotel i Berlin, fordi han til det sidste troede, at Jenny Lind ville invitere ham til at holde jul med sig. Men han havde naturligvis også selskabelige juleaftener, ikke mindst på de herregårde, hvor han flere gange senere tilbragte julen, især på Holsteinborg og Basnæs. Dagbogen for den 24. december på Holsteinborg slutter med en opremsning af de gaver, han fik: bl.a. 2 stk. svolstikkebægere og et stort halstørklæde. Den sidste sætning i beskrivelsen er betegnende: "Tænkte den Aften paa min fattige, lykkelige Juleaften".
Verdens største juletræ finder man flydende udenfor Copacabana i Brasilien - 29 etager højt !!!
Allerede i 1400-1500 årene holdt tyske  håndværkerlaug en slags juletræsfest, hvor et stort pyntet grantræ blev sat ind i laugssalen i forbindelse med julen. Træet stod til Hellig Tre Konger, hvor medlemmernes børn så fik lov til at
tage de smågaver, der hang på træets grene. Private har sandsynligvis også haft juletræ, for der findes love som forbyder, at man blot går ud i skoven og hugger et træ om til jul. Nogle steder fandtes endda trævagter som påså, at kun de, der havde lov, huggede juletræer om. I 1600-tallets Strasbourg var private træer pyntet med glimmersager, papirroser, sukkersager og dukker
Nogle af de første provinsjuletræer vakte betydeligt røre, da lærer Jurgensen i Kolding tændte sit træ i 1822, kom folk styrtende fordi de troede, at der var ildebrand.
Jeg/Vi fik et flip !!!
Vi var i Lidl og de solgte LED lysbånd, selvklæbende lige til at sætte under f.eks skabe og så stik i...
...virker også fint...MEN det er da utroligt så meget lys de små knappenålshoveder af LED pærer smider fra sig.

...nåååe men nu kan det hænge der julen over og så kan det komme ind under fodsparket på køkkenskabene.
Martin er landet !!!!

Efter 30 timers flyvning kunne man forvente at han lå i arm med min datter, men nix....han blev kaldt på arbejde !!!!!....det er li godt growwww!
Så er vi næsten klar....
VI ØNSKER ALLE EN RIGTIG GLÆDELIG JUL
En dejlig jul på Dalkildegård er slut
En jul med alle de traditioner der hører med til gården her og min dejlige datter syntes det var en dejlig jul og så er det gået efter bogen, ja der var lige det med trommerne der hang et forkert sted :)
Julen 2013 vil specielt blive husket for 2 ting og det er at det lykkedes Martin at vinde mandelgaven 2 gange !! - og at Martin var ved at komme helt galt afsted men blev kaldt til orden af Mia :)
Lidt af 2013 i billeder, ordrene må i selv sætte på.....