Dalkilde Avis

Marts 2014/research
August 2013
"One day we will be living on this boat"
HOME              COME ON BOARD             VORES BLOG                NEWS                 ART-WORK                    HISTORY                CONTACT
HOME              HANSENS CORNER         VORES REJSER                NEWS                 ART-WORK                    HISTORY                CONTACT
HOME              COME ON BOARD             VORES BLOG                NEWS                 ART-WORK                    HISTORY                CONTACT
Dalkildegård
Nu og Dengang. Taget er skiftet og der er bygget til nede i hjørnet men ellers er alt som dengang, mure og vinduer.
LINK TIL DE STEDER VE BESØGTE PÅ VORES MINIFERIE 26-29 AUGUST 2013
Vores mini-ferie kom til at strække sig over 4 dage. Klik på link ovenfor til de byer vi besøgte på turen.
DALKILDEGÅRD fra Februar News
DALKILDEGÅRD fra Marts News
Gården er bygget i 1872
Den blev bygget som en 3-længet gård.

Inger sagde at der havde været 2 døre ind fra gårdsiden, det kunne man ikke umiddelbart se på det lille foto men scannet ind kan man tydeligt se de 2 døre, det passer også med at der ude på muren på det sted ikke er bindingsværk men blot fake-malet.
Gården ses her på kortet fra 1874. Som man kan se så vejen forbi lige nede foran huset og den vej der idag går op til Lundumhedevej findes ikke. Vejen går ned om engen og op (den vej markvej findes stadig) og modsat går den ned til Krebshuset som også stadig ligger der.
Før 1871 hedder matriklen : 1A
På kortet fra 1871 skifter den til : 1G (som den også hedder idag)
Man kan se at der er en matrikel oppe ved Egebjerg By der også hedder A1 så måske er det en søn derfra der har fået denne del af jorden og har bygget sig en gård.
Gården har efter datidens forhold været en stor gård med ca 100 tønder land og intet tyder på at den har været Fæstegård under Hansted Gård som de fleste andre bondegårde var.

Jeg følger løbende op med mere og vil lægge det hele ind på det link i menuen der hedder: Dalkildegård

I det venstre vindue havde Inger værelse, den næste og døren var ind til den "pæne" forgang og den gik over til venstre hjørne hvor den "fine" stue var og til højre ind til de næste 2 vinduer der var stuen som gik helt igennem. De næste 2 vinduer er køkken (der hvor vi har hall idag) med trappe ned til kælderen som stadig er der. Til højre for den sidste dør var der karlekammer og badeværelse længere inde.
Inger sagde godt nok at der ikke var udnyttet på loftet men der står da et vindue åben deroppe.
Her er trappen fra kælderen og op til køkken/hall som vi har blændet af.
I 1932 bliver gården 4-længdet, idet nordfløjen bygges. I den var der hestestald, karlekammer og i det sidste rum var brønden, så man kunne stå indendørs og pumpe vand op til dyrene.

På dette luftfoto fra 1954 kan man se at der var 2 huse bag gården. Huset længst mod vest havde vi set fundamentet af men det andet vidste vi ikke, vi troede den trappeskakt der går ned, gik ned til en kartoffelkælder.
KORTAL

Covi har lavet en ny side med kort fra 1954 til idag. Man kan så med en skyder se hvordan området udvikler sig, hvad der forsvinder og hvad der kommer til....ret sjov

Kortal kort
DALKILDEGÅRD

Mellem 1941 og 1951 får gården officielt navnet Dalkildegård da det på Geodætisk Instituts kort fra 1941 ikke fremgår men af det reviderede i 1951 er navnet skrevet.
Inger til højre og hendes mor og lillesøster i haven, der dengang var meget større og skrånede jævnt ned til marken, som også hørte til gården.
Her set nede fra engen og man havde fået Massey Ferguson og JF grønthøster.
Kartoffel-Petersen blev Ingers far kaldt, fortalte Kierkegård, og det hænger jo sammen med at det eneste man kunne avle på denne sandjord var kartofler og som her asparges. Det krævede vandingsanlæg og tilslutningskoblingerne de er der endnu. Den er ovre ved kartoffelkogeriet der ses til højre.
Vi kunne ikke helt blive enige med Inger om hvad det her var, som ligger syd for kartoffelkogeriet. Carl Oluf og jeg mente det var en trappeskakt ned til en kartoffelkælder...så den er foreløbig et hængeparti eller skulle man måske igangsætte en udgravning.
Den gamle nordfløj der blev pillet ned og erstattet af den nedenunder.
Som man kan se står vandpumpen udendørs, det blev så indendørs og man fik gruekedel der hvor der er værksted.
Det af skortenen der er over taget er nu fjernet men den står stadig inde i værkstedet.
I baggrunden kan man se hønsehuset, hvor dele af soklen stadig kan ses.
Inger og hendes søster nede i haven ved kampestensmur nr. 2 som ikke længere findes.
ASPARGES kommer jeg tilbage til da Inger fortalte og viste hvordan man sorterede og skyllede asparges i 3 kvaliteter inden de skulle ind på Gasa marked i Horsens.

Der er nemlig lavet et smart system så vandet løber fra kar til kar og det skal jeg lige have taget billede af.
AJLEBEHOLDEREN
Da jeg så den på det øverste billede, agde jeg der er ajlebeholderen...ja sagde Inger den legede vi på, hinke og den slags.......det gjorde vores unger også :) Se nedenfor, idag er den dækket af grus.
Her ses nordfløjen i 1985
Nordfløjen idag
Taxèn og æbletræet væltede i stormen i 92 men indtil da var yndlingstræer til gynge og hængekøje.
Jeg scanner senere et billede ind hvor man kan se der også blev gynget i de træer dengang
Østfløjen der indeholdt hestestald og lade er der kun kampestensfundamentet tilbage af
En generation før var æbletræet også i brug, her er det Ingers lillesøster.
Her er vi nede ved en af de stensætninger der var længere nede i haven som ikke findes mere, godt hjulpet af Karl Sørensens plov
Herligt billede af Gerda med sine dejlige tøser, fint pyntede, den ene surmuler og den anden er fuld af spilopper.

Bemærk det flotte vindue i gavlen med farvet glas som det jo hør og bør sig når det er den "fine" stue.
De 2 vinduer i kælderen er væk og der er nu trappe ned.

De 2 fag bindingsværk til højre for vinduet er der hvor Inger havde sit værelse.

På billedet herunder kan du se gavlen idag.
Mælken blev hver dag kørt op til Lundumhedevej, hvor mælkevognen hentede den og kørte den ned på Egedal Mejeri og det skete i denne arbejds-jumpe.
Den holder her i svinget som kan ses på billedet herunder fra 1986 og dengang var der også flotte syrenbuske.
Familien har fået ny bil og den holder her parkeret ovre ved værksted/garage med kvindekønnet som dekoration.
Bilen er en flot Ford Anglia som er  ren kult i England
Ketty fra Vejle kom forbi og vi fik en god snak og nu fik hun endelig set sit fødsehjem indefra og fået sikkerhed for at det var her.

Hun havde iøvrigt et billede mere med for at få styr på hvilken vej det var hun var gået for 24 år siden for at finde stedet.
Billedet hun havde med kunne jeg med det samme se var Vestergård der lå lige der hvor Lundumhedevej begynder. Avlsbygninger var blevet revet ned og de var gået igang med at renovere stuehuset da det så brændte.

Ketty`s fortælling om familiens 2 år på Dalkildegård skal jeg nok skrive når jeg går igang med at lave hele fortællingen om gården.
Gården er idag helt væk og der ligger et moderne enfamilieshus plus en ny udbygning
Dalkildegård 1932 - billedet har jeg fået af Ketty Schmidt, der er født her på gården.
Da Inger og Carl Oluf var herude gik Inger og småsnakkede lidt med sig selv om at hun ikke mente at stuehuset var hvid som resten af gården.......

Nu skrev hun så til mig at hun havde fundet et maleri af gården, hvor stuehuset er gul (ikke Skagensgul) og bindingsværket var rød.
Kigger man på det her billede er det da også helt tydeligt at stuehuset ikke ere hvid.
En test med pipetten i Photoshop bekræfter også dette og den bekræfter også at træværket ikke er sort.
...altså i stil med dette hus.

Gul med rød bindingsværk var iøvrigt ikke så sjælden som man skulle tro, i Den gamle By i Århus er der flere eksempler og der findes også mange gårde rundt omkring i landet
Ketty blev jo ved med at tale om den røde gård...eller rettere hendes storesøster går og forklaringen er måske det røde bindingsværk
Er der gjort "indgreb" i vores matrikel?
Da jeg så Ingers billeder, specielt med haven, talte vi om at det var da mærkeligt at så stor en del af haven var væk og der nu kun var en stejl skrænt ned meget tæt på huset, da man jo ved at bindingsværkshuse står "løs" ovenpå en granitsokkel.

Jeg huskede jo godt at vores nu afdøde nabo Karl Sørensen gik hårdt på med ploven og jeg kunne forstå at Petersen også havde haft tvister med ham nede i skoven

DET MÅ STÅ FOR EN PRØVE !!!!
Jeg har lagt matrikelkortet ind over Kraks kort.
Der er syn for sagen der er forsvundet et godt stykke hele vejen !!

Jeg husker at der ovre det sydvestlige hjørne stod et meget stort Elmetræ og lige udenfor den sto skelpælen, næste vinter hørte jeg de var igang med at fælde den, da jeg kom derned stod skelpælen et pænt stykke indenfor den stor træstub.

Det er altså træls den slags her.
Hvem købte Oluf og Gerda Petersen af i 1947?
"Jeg mener det var en Tirsvad" sagde Inger Madsen da de var herude

Det er rigtig det var Niels Jensen Tirsvads enke. Som man kan se til højre døde han i 1946.

Han var søn af skomageren i Grædstrup, skilt og gift igen..........!!!
Hvordan får en skomagersøn en gård?...hvorlænge havde han den?.....giftede han sig til den?

Jeg har sendt de spørgsmål til lokalarkivet i Brædstrup, som Grædstrup hører under.

-----
Jeg talte iøvrigt med en slægtning til Tirsvad i Østbirk han kunne fortælle at slægtsnavnet Tirsvad stammede tilbage fra en mand derfra der havde ligget ved Dragonerne (Garderhusarregimentet idag) og der som ved Garden er folk ikke numre men bynavne og da han kom tilbage til Tirsvad var byen så stolt over at have en Dragon at han fik lov at tage Tirsvad som slægtsnavn.
Folketællingen 1901
I 1901 var det Niels og Maren Steffensen der huserede på Dalkildegård. Hvorlænge de var her har jeg ikke fundet ud af endnu, eller hvornår de flyttede ind.

Jeg har heller ikke tydet deres 22 årige søns mellemnavn, som åbenbart stadig var hjemmeboende.
1923
Nu var det - Jens Leopold Hopff, der havde Dalkildegård.

Flot navn men han kom fra Udbyneder ved Randers, på uforklarligvis lykkedes det ham at købe Søndre Stougård ved Ringkøbing, hvor hans 3 døtre er født og på 2-4 år køre den ned....næste stop var så Dalkildegård som han  på 4 år kørte ned og så købte han et hus i Egebjerg Kær med 2 køer og en hest og kørte så mælk fra de store gårde ind til Egedal Mejeri i Hansted.

Han døde i 1951 og ligger på hansted Kirkegård, hans kone døde i 1964 på Hansted Hospital
10 Marts
Så faldt der lidt mere på plads.

Jeg talte med tidligere tømrermester Hans Christiansen fra Egebjerg (MC-klubben).

Han fortalte at det var Villy Kruuse der købte af Oluf Petersen i 1962 og det var ham der byggede den store løsdriftstald ude bagved, som brændte i 1992.

Han kunne også fortælle at den helt store ombygning af gården i 1979, den lavede han og ejeren hed Visbye (Visby). Han mente at han flyttede ned på Odderkanten.

Han sagde at han ville søge lidt i arkiverne da han mente han havde billeder fra tømrerarbejdet.
KORREKTIONER

1916 - 1946

Folketællingerne i 1916-1923 viser at da bor familien Norup på Dalkildegård....sikkert mere i begge ender

Lauritz Norup, født i Åle
Sofie Marie Norup, født i Løsning
Deres datter Karen Norup. født her på gården 18.02.1919
Tirsvad
Som omtales længere oppe og som Inge mente de købte af, ham kan vi nu placere på matr. 5b Sorthøjvej 18. i 1927. Jeg har kopi af skøde.
Jens Leopold Hoppf
Køber gården i 1923 pg går konkurs med den i 1927


Ewald Sørensen

Han gifter sig med Hoppf datter og har gården fra 1934-1946
Anne Sophie Hoppf
Jens Leopold Hoppf
Et hul er lukket !!!

Jeg var oppe ved tømrer Hans Christiansen og han havde ikke som han troede billeder men han havde et tilbud fra 1979.......og det var ikke til Visbye..............
MEN til Niels og Annelise Liisberg
Men hvor de var og om de levede anede han og konen ikke.

Jeg checkede på Krak og der er en hel del der hedder Liisberg eller Liisberg til mellemnavn.....
mine øjne faldt på en Lena Liisberg fra Juelsminde

Hansen ringede op..........."Der skulle vel ikke være nogen i din familie der har haft en gård i Egebjerg?"

"Jo det har min far og mor!!!!"

Vildt, Bingo og hun kunne fortælle at hendes forældre levede og boede i Virklund og at hun efter de var flyttet havde været nede og besøge mig 2 gange.
Den ene gang huskede jeg godt og havde også et par dage før ringet til Holger Hansen (Holger Tvebak) da jeg huskede at hans datter også var med.......han og Kathrine nåede frem til at det måtte have været den Lena der boede oppe i det lille gul hus i Rådved......en blindgyde.

Men det var en Lena og det var smadder hyggeligt at snakke med hende og hun var sikker på at de havde billeder jeg måtte låne.
Jo Liisberg havde nogen billeder og er begyndt at sende dem
Bogbinder Eriksen (måske bogtrykker)
Er ham som Liisberg køber af men ud over at der var en masse bogtrykkergrej ude i løsdriften så var det stort set det eneste han vidste om ham da han havde meget travlt med at komme væk og efterlod alt.

Vagn Mikkelsen
Fru Liisberg mener også det var en person med det navn de solgte til og Niels kunne fortælle at de havde fået pant i hans ejendom nede på Honum mark og havde været nede og se den men det er ikke lykkedes at støve en op med det navn, selv med hjælp fra flere skarpe hoveder på Honum kanten


Vagn Mikkelsen er fundet!!
Han og konen Ruth driver idag en gård nede ved Bredsten, hvor de flyttede til da Dalkildegård blev ekpropieret.